Quantcast
Channel: Italiaanse Racefietsen
Viewing all 1580 articles
Browse latest View live

De Tommasini van Jeroen

0
0

IR presenteert de Tommasini van Jeroen van Kester. Het gaat om een Prestige, afgemonteerd met Campagnolo Nuovo Record groep.
Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen

Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen Tommasini van Jeroen van Kester @ Italiaanse Racefietsen

“Hierbij mijn Tommasini Prestige uit de begin jaren 80. Ik heb deze vintage racefiets afgelopen zomer opgeknapt en de L’Eroica ermee gefietst. Ik kwam de fiets tegen op marktplaats en zag direct dat dit een juweeltje kon worden.

Zoals je kunt zien op de foto van hoe ik hem kocht moest er nog wel wat aan gedaan worden en ik heb wat originele onderdelen moeten opzoeken. Maar nu is de fiets weer bijna geheel Campagnolo Nuovo record afgemonteerd. Verder heb ik de fiets afgewerkt met Brooks zadel en stuurlint. 

De Tommasini fiets perfect. Ik heb geen enkel probleem gehad tijdens de 140 L’Eroica over de onverharde Toscaanse wegen. In 2015 ben ik er weer bij voor de L’Eroica en grote kans dat ik hiervoor weer de Tommasini gebruik!

Ik heb overigens ook nog een Alan, afgemonteerd met een complete en zeldzame Galli groep, deze is ook bijna klaar.”

Meer informatie

Het bericht De Tommasini van Jeroen verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.


IR Giro poule 2015: speel mee en win!

0
0

Ook dit jaar organiseert IR samen met Scorito weer een Giro d’Italia poule. De nummers één, twee en drie winnen dit keer het Handboek Tour de France 2015 van Michael Boogerd. Meedoen is gratis. Je kunt je hier inschrijven.

IR Giro poule 2015 @ Italiaanse Racefietsen

 

De IR Giro poule 2015 werkt heel eenvoudig:

  • Stel een ploeg  samen van 16-20 renners
  • Kies 3 kopmannen
  • Stel elke etappe 9 renners op
  • Kies per etappe één van je 3 kopmannen

N.B.:

Je kunt voor alle dagetappes in de IR Giro poule 2015 nu al je ploeg samenstellen (en nog wijzigen tot kort voor elke etappe, mocht je dat willen). Als je na de eerste etappe een keer vergeet om een ploeg samen te stellen voor één van de volgende etappes, dan worden automatisch de renners van de laatst door jouw geselecteerde ploeg ingezet voor die etappe(s).

LET OP: Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 9 mei om 15:10 uur.

Dus: ben jij een échte Giro en/of wielerkenner? Of lijkt het je gewoon leuk om mee te doen schrijf je dan nu in voor de IR Giro poule 2015!

Speel nu ook mee via de app!

Dit jaar kun je de IR Giro Poule ook écht meespelen via de Scorito App! Heel handig want:

  • Altijd en overal je team samenstellen en aanpassen
  • De koers live volgen
  • Snel je rankings en (sub)poules bekijken

Downloads

  • Download Scorito App voor iPhone
  • Download Scorito App voor Android

 

Het bericht IR Giro poule 2015: speel mee en win! verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Pinarello van Marijn

0
0

IR presenteert de Pinarello van Marijn Barendregt uit Piershil. Marijn rijdt een Campagnolo afgemonteerde Pinarello Marvel uit 2014.

Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen

Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen Pinarello van Marijn Barendregt @ Italiaanse Racefietsen
Over de Pinarello van Marijn:

“Ik heb altijd al Pinarello gereden en wil niks anders meer. Afgelopen zomer ben ik naar de Pinarello show van Everste Sport te Zierikzee geweest en toen zag ik deze Marvel staan. Daar was ik meteen weg van en na een korte bedenktijd gelijk besloten om hem mee te nemen. Drie weken later was de fiets helemaal klaar en heb ik hem opgehaald bij Wim Evertse. Prima zaak.

Hiervoor had ik de Pinarello Quattro en een Pinarello FP2 2009 (zie voorlaatste en laatste foto) en toch merk je weer duidelijk verschil. Strakker in de bochten, fietst nog weer lichter en ik heb nu een iets andere afstelling waardoor ik beter rij als op de Quattro. Erg fijne fiets waar ik hopelijk veel jaren plezier van mag hebben. Ik zou alleen nog nieuwe wielen eronder willen zetten. Ik zou dan gaan voor Fast Forward F5R wielen. Dan is de fiets zeker helemaal af.”

Specificaties
  • Pinarello Marvel 2014
  • Bouwjaar en aanschaf: 2014
  • Afmontage: Campagnolo Athena 11 speed
  • Stuur: Most Talon Carbon
  • Zadel: Most Ocelot
  • Wielen: Campagnolo Scirocco 35mm
Meer informatie:

Het bericht De Pinarello van Marijn verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Te koop: Masi frame | maat 58.5

0
0

IR lezer Jan van Rossem heeft een tweedehands Masi 3V Alluminio frame te koop. Vraagprijs: 700 euro.

Te koop: Masi frame @ Italiaanse Racefietsen

Ik wil graag deze Masi 3v Alluminio frameset verkopen:

  • Maat 55 hart-hart / 58.5 hart-top staande buis
  • Campagnolo bracket plus Campagnolo balhoofd
  • Vraagprijs is 700 euro
Interesse?

Neem contact op met de verkoper:
Tel.: 06-28331014 of via: zora_schumacher@yahoo.com

Het bericht Te koop: Masi frame | maat 58.5 verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

In the Dutch Mountains

0
0

Klimmen is nog steeds niet mijn ding. Nu valt er in de omgeving van Amsterdam ook niet zo veel te klimmen. De Schellingwouderbrug is immers slechts 900 meter lang en de Amsterdamse brug 1.100 meter en wat hebben we dan eigenlijk aan hoogtemeters? Wel kun je je flink uitleven op die bruggen, vooral bij terugkeer van een rondje boven het IJ, maar met klimmen heeft het niks te maken. Een supersprint, meer is het niet. Tenzij je een halve dag lang brug zo hard mogelijk op-en-af zou gaan rijden tot dat je bijna gaat kotsen, zoals een clubgenoot adviseerde. Dit doet me denken aan de tijd toen we een jaar of twintig waren en vriend L. en ik na het werk vrijwel elke dag van Deventer naar het topje van de Holterberg fietsten ter voorbereiding van onze fietstocht door Polen, waar immers flink geklommen zou moeten worden.

Het tekort aan hoogteverschil lijkt ruimschoots te worden gecompenseerd door de hoeveelheid wind die hier altijd door de polders blaast. Maar toch is dat anders. Tegenwind, het woord zegt het al, is wind die van voren tegen je aanduwt, op je kopt beukt en om je oren raast. Je moet er met het juiste verzet tegen verzetten, en met het juist tempo duw je je zelf door de wind. Klimmen echter is een kracht die van achteren aan je trekt. Tegen de zwaartekracht kun je dus niet duwen, zoals tegen de wind, de zwaartekracht die trekt aan je. En die blijft aan je trekken – tot je helemaal leeg en helemaal mal geworden bent. Het zal wel aan mij liggen, want vriend L. (met wie ik nog steeds fiets) houdt wel van klimmen en kan dat ook. Lekker rustig omhoog peddelen en dan tegelijk langs de weg allerlei vogels spotten. Ik vermoed dat een combinatie van ongeduld (zo hard mogelijk omhoog) en gebrek aan training en te weinig kennis van vogels mij halverwege de das omdoet.

De wind in het vlakke land wordt wel the Dutch mountains genoemd, maar wie regelmatig in deze regio’s rijdt zal moeten toegeven dat tegenwind een vervelende maar uiteindelijk een te overwinnen tegenstander is, zodat je toch met een fatsoenlijk gemiddelde weer thuiskomt. Bovendien is, zoals een andere clubgenoot ooit zei, zijwind ook meewind. En een helling is weer iets anders; vals plat is geen daling. En toch zal er beter geklommen moeten worden. Ter voorbereiding ga ik sinds 1 april daarom alleen nog dansend over de Amsterdamse bruggen en dat gaat steeds beter (lees: sneller). Ziet u een dansende fietser op de brug, dan weet u dus wie dat is.

PS

Dat de Dutch Mountains geen klimmers voortbrengen is niet juist. De eerste Nederlandse winnaar van het bergklassement van de Tour de France Steven Rooks 1988 is geboren in Oterleek in de Dutch Mountains, waar het altijd waait. En nummer twee dat jaar Gert-Jan Theunisse kwam uit Oss, ook al geen berg en dal. Dit terwijl nummer drie Pedro Delgado in Segovia de Sierra de Guadarrama voor de deur had liggen. In 1989 waren de rollen in het bergklassement omgedraaid: 1. Theunisse, 2. Delgado en 3. Rooks. Tot slot een eervolle vermelding voor Joop Zoetemelk (3 x 3e 1975, 1976 en 1978) en Hennie Kuiper (2e 1977).

Dutch Mountains @ Italiaanse Racefietsen

Het bericht In the Dutch Mountains verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Ietsje te laat

0
0

Mijn vaste Italiaanse Racefietsen-research man en tevens fietsvriend Kees plukte deze opmerkelijke geschiedenis van het net via directvelo.com. Ook Jose de Cauwer stipte tijdens zijn commentaar van de laatste LBL deze ongelukkige reis van de Franse belofte Dylan Durant aan. Een fraaie wedstrijd opnieuw met Valverde als winnaar en de Nederlanders toch weer op de tweede rang. Hier het relaas.

Een opmerkelijke tegenslag voor Dylan Durant afgelopen zaterdag in Luik-Bastenaken-Luik voor Beloften. De renner van Nantes-Atlantiques raakte de weg kwijt en kwam om 21 uur, vier uur na winnaar Guillaume Martin (CC Etupes), aan.

“Ik moet ergens verkeerd gereden zijn op de landelijke wegen. Ik probeerde op instinct verder te rijden”, vertelt de renner die het contact met het peloton in de beklimming van de Rosier op 75 kilometer van de meet, verloor.

“Ik zat eventjes ten noorden van Luik na de Redoute en zag zelfs geen wegwijzers met richting ‘Luik’ staan, alleen maar naar ‘Maastricht’, vertelt hij verder. “Ik geraakte toch in Luik en vroeg aan andere weggebruikers hoe ik de aankomsthelling van Luik-Bastenaken-Luik kon bereiken. Jammer genoeg kreeg ik niet veel bruikbare hulp.”

Het probleem voor Dylan Durant, was dat de laatste helling van Luik-Bastenaken-Luik voor de profs niet gelijk is aan de aankomst van de wedstrijd voor de Beloften. Er resten nog meer dan 6 kilometer tot aan de meet. De beklimming is niet in de gemeente Luik, maar in die van Ans en dat heeft hem ook niet geholpen. De organisatie haalde zoals reglementair voorgeschreven staat na de passage van de bezemwagen alle bepijling weg en liet zo Durand onbewust aan zijn lot over. Er waren ook geen wegwijzers op de grond, ook vanwege reglementaire redenen.

“Na verloop van tijd had ik door dat ik de Maas moest kruisen en dat het geen zin had rondjes te blijven rijden in het centrum van Luik”, vertelt de renner. “Dat was mentaal moeilijk rondjes blijven rijden maar, ook fysiek zwaar na 7 uur fietsen… Op een gegeven moment heb ik overwogen de snelweg op te draaien, maar ik had schrik dat ik omver gereden zou worden of dat ik zou lek rijden. Maar toen de zon begon onder te gaan, ben ik toch beginnen panikeren.”

Dylan Durand kreeg uiteindelijk een lift van een behulpzame automobilist die wist dat de finish van Luik-Bastenaken-Luik voor Beloften zich aan de velodroom van Ans bevindt, waar zijn ploeg ongeduldig op hem zat te wachten. “We moesten ter plaatste blijven. Dylan zou ons vroeg of laat vinden”, legt de ploegleider Pascal Deramé uit nadat hij al de hulpdiensten had verwittigd.

De renner, eerstejaars belofte, had in de bezemwagen kunnen stappen. “Maar ik wou het parcours voor de komende jaren verkennen en ik kwam hier heen om 180 kilometer af te leggen”, zei hij. “Ik zal zeker nog lang in het peloton worden uitgelachen”, lacht hij.

Ach het is ons allemaal wel eens overkomen. Ikzelf heb eens ten zuiden van Bordeaux in het Foret du Porges een verkeerde afslag genomen en kwam ook twee uur te laat in het basiskamp terug. Cést la vie !

Dylan Durant @ Italiaanse Racefietsen

Het bericht Ietsje te laat verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Miss mei 2015

0
0

Lezers van Bici & Donne – het digitale Flipboard magazine van IR over dames met hun Italiaanse racefietsen – hadden haar eerder deze week al voorbij zien komen: Cristina Chiabotto (1986). Zij is de ‘Madrina’ van de Giro d’Italia 2015 en nu dus ook miss mei 2015 op deze site. Enjoy!

Miss mei 2015 | Cristina Chiabotto @ Italiaanse Racefietsen
O ja, Cristina zit ook op Instagram, mocht je geen genoeg van haar kunnen krijgen…

Miss van de maand gemist?

Geen nood: je vindt ze allemaal in de rubriek Belle Donne op IR.

Nóg meer missen? Lees Bici & Donne!

Op Bici & Donne, het Flipboard e-magazine van IR over dames en hun Italiaanse racefietsen, kun je je gratis abonneren. Je kunt het – net als IR Magazine (ook gratis) – bekijken op al je mobiele apparaten of in je webbrowser.

Het bericht Miss mei 2015 verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Scapin van Maurice

0
0

IR presenteert de Scapin Ivor 2015 van IR lezer Maurice Goossens uit Winterswijk. Deze racefiets is afgemonteerd met Campagnolo Chorus groep.

Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen

Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen Scapin Ivor 2015 van Maurice Goossens @ Italiaanse Racefietsen

“Dit is mijn Scapin Ivor, model 2015, afgemonteerd met Campagnolo Chorus. Ik heb hem sinds begin dit jaar. Ik heb deze fiets gekocht bij Altissimo Bikes ik vind het design de prachtige, scherpe kleuren en afwerking helemaal geweldig, dat kunnen alleen Italianen!

Ik had hiervoor een Trek 4.7 met Ultegra. Ik fiets al een aantal jaartjes en was nu op zoek naar iets speciaals. Dat heb ik dus met een Scapin gevonden en: 100% handmade in Italy!

Ik heb gekozen voor een Campagnolo groep want: Italiaanse fiets = Italiaanse groep. En ik moet zeggen het schakelt fantastisch. Met Altissimo heb ik hem samengesteld precies zoals ik hem wil hebben en alles was mogelijk, dus de fiets is klaar. Het is een echt racemonster dus laat het voorjaar maar komen!”

Meer informatie

Het bericht De Scapin van Maurice verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.


De Italianen van Dirco

0
0

IR presenteert de Italianen van Dirco van de Pol (47) uit Rosmalen. Het gaat om twee Pinarello’s, een Alan, een Coppi, een De Rosa, een Bianchi en een Fondriest.

Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Treviso @ Italiaanse Racefietsen

Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Treviso @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Treviso @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Treviso @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Vuelta @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Vuelta @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Pinarello Vuelta @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Alan @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Alan @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Alan @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Fausto Coppi @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Fausto Coppi @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Fausto Coppi @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | De Rosa Giro d'Italia @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | De Rosa Giro d'Italia @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | De Rosa Giro d'Italia @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | De Rosa Giro d'Italia @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Fondriest SF2 @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Fondriest SF2 @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Bianchi Impulso @ Italiaanse Racefietsen Italianen van Dirco van de Pol | Bianchi Impulso @ Italiaanse Racefietsen
Al sinds mijn vroege tienerjaren zit ik op een racefiets. Begonnen met het rijden op (en sleutelen aan) x-dehandsjes. Al sinds mijn eerste kennismaking met wielrennen houd ik van Italianen. Ik zoek nog steeds naar dezelfde Benotto die ik ooit had en nooit weg had moeten doen.

Zelf ben ik wel wat a-typisch. Ik hou namelijk van Italiaanse frames maar ook ben ook Shimano fan. Op mijn De Rosa na zijn de fietsen dan ook Shimano afgemonteerd. Naast de Italiaanse fietsen heb ik ook nog wat andere fietsen waaronder een Eddy Merckx Corsa met Columbus SLX buizen.

Voor alle fietsen geldt: streven naar zo origineel mogelijke afmontage en zoveel mogelijk showroom conditie.

Pinarello Treviso

De Pinarello Treviso (60) is van begin jaren negentig. Dit is mijn absolute favoriet. De fiets heb ik gekocht op Marktplaats van iemand die er met ‘bloedend hart’ afstand van deed. De fiets heb ik eerst volledig gestript en opnieuw laten lakken. De onderdelen heb ik (zoveel mogelijk nieuw) bijgezocht.

Het is een plaatje geworden vind ik zelf. Prachtig gelakte rode Columbus SL buizen met originele witte decals en volledig Dura Ace 7400 afgemonteerd, ook de zadelpen en de naven. De wielen zijn de Sup Ceramic van Mavic. Het zadel is van San Marco, de zwart suède Regal. Verder een mooie gave Pinarello gegraveerde Cinelli stuurpen.

Pinarello Vuelta

De Pinarello Vuelta is van halverwege de jaren negentig. Deze fiets heb ik in Italië gekocht. Afgemonteerd met een nieuwe 105-groep uit die tijd maakt het de fiets helemaal af. Vooral het geel in de 105 aanduiding matcht mooi met het frame. De Mavic wielen hebben die mooie titanium kleur en dat past mooi bij het paars van het frame.

Alan

Het vinden van een goede Alan in framemaat 60 is niet makkelijk. Uiteindelijk is het toch gelukt. De fiets is van 1980. Hij is helemaal uit elkaar geweest en vervolgens volledig opgebouwd met een Dura Ace 7200 groep, inclusief balhoofd en naven. De wielen zijn van Weinmann. Een bijpassende zadelpen zoek ik nog en ook het onderdeeltje op de bovenbuis om de kabel te geleiden. Deze was volledig afgebroken. Verder vond ik een bruin Brooks zadel, stuurlint en kabels wel mooi passen op deze fiets.

Fausto Coppi

Vroeger was ik Fan van team Polti. Ze reden op die mooie knalgele Coppi’s. Vaak met groene decals maar ook wel met de zwarte decals. Ik had een mooie nieuwe Shimano 600 tricolore set klaarliggen voor deze fiets maar het heeft even geduurd voor ik het frame had gevonden in de juiste maat. Tot de firma Balk een nieuw frame van begin jaren negentig in maat 59 op zolder bleek te hebben liggen. De koop was snel rond en het is een mooie combinatie geworden. De wielen zijn van Mavic (MA 2).

De Rosa Giro d’ Italia

In Italië liep ik tegen deze nieuwe oude De Rosa Giro d’Italia aan uit begin jaren negentig. Een frame in maat 53/54 (niet mijn maat) maar te mooi om te laten staan. Prachtige paars blauwe kleur en een afwerking waar De Rosa om bekend is. Ik dacht nog dat mijn vrouw er misschien op zou gaan fietsen maar zij blijft zeer tevreden met haar carbon Specialized. Kortom: de fiets mag eventueel verhuizen naar een andere liefhebber. Deze De Rosa is ‘modern’ afgemonteerd met nieuwe onderdelen van Camapgnolo Daytona (shifters, remmen), Chorus (crank, balhoofd, achterderailleur) en Centaur (voorderailleur). De wielen zijn hele fraaie Campagnolo Delta’s.

Fondriest SF2 van 2014

Sinds begin 2015 is Nederland een vereniging rijker, namelijk Wielerclub Op Zijn Retour, waar ik voorzitter van ben. Deze vereniging heeft als doel om de stalen racefiets ‘van toen’ te promoten en in stand te houden. Voor mijn dagelijkse ritten rijd ik daarom zelf natuurlijk ook een modern stalen frame, een brandweerrode Fondriest SF2. Gemaakt van Columbus Spirit buizen, is dit frame licht, sterk, stijf en vooral erg fraai vind ik zelf. Ik ben benieuwd wat ervaringen van anderen zijn met deze fiets (er rijden er niet veel rond…). Afgemonteerd met Dura Ace 9001, Rotor crank, Ritchey carbon en Fast Forward black edition wielen. Staal en carbon gaat prima samen!

Bianchi Impulso van 2012

De winter- en regenritten rijd ik op mijn Bianchi Impulso. Een fijne en comfortabele alu no-nonsense fiets die heel erg goed rijdt. Zo mooi gelast dat het frame wel van carbon gemaakt lijkt. Het is de Vacansoleil uitvoering met allerlei mooie Bianchi ‘celeste’ details. Afgemonteerd met Shimano 105, FSA crank en veel Bianchi Reparto Corse onderdelen.

 

Het bericht De Italianen van Dirco verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Te koop: Olmo | maat 55

0
0

IR lezer Ferdinand Bakker biedt een Olmo Impact aan in de rubriek Tweedehands op IR. Vraagprijs: 595 euro.

te koop Olmo Impact | maat 55 @ Italiaanse Racefietsen

te koop Olmo Impact | maat 55 @ Italiaanse Racefietsen te koop Olmo Impact | maat 55 @ Italiaanse Racefietsen te koop Olmo Impact | maat 55 @ Italiaanse Racefietsen

Deze Olmo Impact (in zeer goede staat) is nieuw aangeschaft in maart 2011 en heeft de volgende specificaties:

  • Frame: Aluminium met carbon voorvork
  • Maat: 55 cm-ct slooping / bovenbuis 55 cm-cc
  • Campagnolo Veloce 2×10 compact
  • FSA Omega crankstel
  • KMC gold ketting
  • Mavic Cosmic Elite wielen met platte spaken
  • Deda stuurpen en stuur
  • Deda carbon zadelpen
  • Look Keo classic pedalen
  • Fizik aliante zadel.
  • Vraagprijs 595 euro
Interesse?

Neem contact op met de verkoper:

Het bericht Te koop: Olmo | maat 55 verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Legend van Peter

0
0

IR presenteert de Legend van IR lezer Peter Hollands. Peter rijdt een HT 9.5 afgemonteerd met SRAM RED groep.

Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen

Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen Legend HT 9.5 van Peter Hollands @ Italiaanse Racefietsen

“Ik was reeds in het bezit van twee superfietsen. Een Dikke Deen (Principia Rex-e met Campa Chorus 10-speed) en een oude Rabobank teamfiets van Bauke Mollema (Colnago C50 Extreme-C met Shimano Dura-Ace). De een stijf maar wat zwaar, de ander licht maar weinig stijf. Zou een compromis mogelijk zijn?
Ja!

Enkele jaren geleden werd ik door een vriend op Marco Bertoletti gewezen, die onder de vlag van Di Stefano de huislijn voor Jean Habets bouwde. Toen zijn eigen merk, Legend, uitkwam, sloeg de twijfel toe. Was het de investering waard? Na enige tijd dubben nam ik eind 2012 het besluit: ik ging voor een Legend HT 9.5. Klinkt simpel, maar dan begint het project eigenlijk pas. Omdat Bertoletti custom tube-to-tube bouwt, ligt feitelijk alles open.

Mijn wensen: ik wilde een lichte en stabiele, stijve klimfiets waarmee ik in de granfondo’s uit de voeten kon. De geometrie van de Colnago voldeed voor mijn gevoel grotendeels. Een meting bij Jean Habets bevestigde dit. Kleine aanpassingen volstonden. Sloping of niet? Gezien de 31,2mm zadelpen dus sloping voor het comfort.

Verder een strakke voorkant, waarvoor ik de standaard vork liet vervangen door de Deda R1. De stijfheid moest richting het niveau van de Principia. Bidonnen laag voor het zwaartepunt. Mechanische groep, interne kabelgeleiding. Ik koos voor een SRAM Red groep. Omdat het BB30 bracket hiervan optisch veel fraaier was, werd het frame voorzien van een BB30 bracket.

Jean gaf alles door, Bertoletti maakte nog wat kleine aanpassingen en bekeek mijn fietsstijl op filmpjes van de Maratona. Omdat ik nog goede Dura-Ace C24 wielen had, besloot ik voor compatibiliteit dus een SRAM Red 10-speed afmontage te kiezen. Deda Zero 100 stuur en stuurpen, Deda Superzero zadelpen en Prologo Scratch zadel. Look pedalen en voor de polder een set Fulcrum Racing Quattro wielen. De Legend bidonhouders mochten uiteraard niet ontbreken.

Was ik er nu? Nee, het frame moest natuurlijk nog een kleur krijgen. Na twee zwarte fietsen met witte decals wilde ik nu een grotendeels witte afwerking. Ook dit werd bij Jean Habets geregeld. Uiteindelijk een wit frame met deels blanke lak, witte letters en op de rechter staande achtervork mijn naam. Als finishing touch een Hollands vlaggetje achterop.

En dan wachten. Na een kleine twee maanden was het frame gearriveerd. Perfecte afwerking. Getunnelde interne kabels, dus geen getril onderweg. Fraaie vloeiende kabelinvoer. Balhoofd en bracket werden bij Jean gemonteerd, de rest heb ik zelf gedaan.

En leverde het op wat ik gehoopt had? Volmondig ja. Op het vlakke reageert de fiets heerlijk op aanzetten, bochtenwerk is superstrak en eenmaal op gang rijd ik makkelijk 1-2 tandjes zwaarder. Klimmen is dankzij het lage gewicht (7kg compleet) een feest, de afdalingen voelen een stuk zekerder dan op de Colnago. De SRAM groep schakelt en remt direct, geen klachten. Zijn er dan geen minpunten? Het enige wat ik kan bedenken is de wat zachte lakafwerking. Deze is krasgevoelig.

Mijn persoonlijke mening: waarom een standaard Colnago C60 of Dogma kopen voor meer geld als je ook een custom made Italiaans top-raceframe kunt aanschaffen voor minder? Ik zou het niet weten.”

Het bericht De Legend van Peter verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Natte boel

0
0

“Bij nat weer wordt er niet gereden.” Fietsers houden er niet van om door de regen te koersen. En racefietsen ook niet. Sterker nog, vriend P. heeft zich op het rotsvaste standpunt gesteld dat racefietsen niet zijn gebouwd om mee door de regen te fietsen. Althans niet door alles wat geen prof is. Bij de profs gaat de fiets na een rit helemaal uit elkaar, wordt nagezien, gesmeerd en vervangen en wordt daarna weer in elkaar gezet. Niet door de wielrenner maar door de mechaniekers met de beste spulletjes ter vervanging. Ik ken eigenlijk niemand die na een ritje Ronde Hoep, door de duinen of een rondje in Zuid-Limburg zelf zijn fiets helemaal uit elkaar haalt. Schoonmaken, afsmeren en afdrogen, dat is het dan wel zo’n beetje. Misschien de wielen er ook nog even uit, maar ik zie niemand de trapaslagers demonteren of even de hele groepsset er afhalen.

De fietser zelf houdt ook niet zo van regen of eigenlijk niet van de kans op regen. Er moeten dan namelijk veel te veel keuzes worden gemaakt. Gaan we wel of niet fietsen, zo ja gaan we dan nu of wat later. Nemen we een regenjas mee of volstaat de windstopper nog. Toch even de overschoenen aandoen of niet. Welke kleur brillenglazen in de bril. Welke handschoenen. Het wielerleven wordt er zo niet makkelijker op. Uiteindelijk heeft buienradar enige verlichting gebracht, We hoeven onderweg nier meer verrast worden. Dat klopt ten dele, namelijk voor de pessimisten die zekerheidshalve thuisblijven. De optimist, die denkt dat het wel overwaait of optrekt, kon nog wel eens nat worden. Ook, de sociale fietser blijft niet droog, want ach we hebben nu eenmaal afgesproken met de club, de jongens of een goede vriend, dus die enkele drupjes het zal wel meevallen.

Zoals onze Directeur Sportif, de heer G. meldt, fiets ik voor mijn plezier. Dus toen op de dag van het afgesproken fietstochtje met vriend L. een grijze wolk over het land hing, speet het mij zozeer dat het niet door zou gaan dat ik de weergoden in verzoeking bracht en alle kaarten op het overtrekken zette. Immers, enkele weken daarvoor met fietsmaatje S. op weg naar een rondje Utrechtse heuvelrit met de fietsclub waren we behoorlijk nat geworden doordat de laaghangende wolk in een bui was overgegaan. Maar vanaf Austerlitz kwam er een zonnetje en we waren in een handomdraai weer opgedroogd. Alleen nu werd de wolk steeds dikker en ik steeds natter en nog voor het afspreekpunt was bereikt sopte het water in de schoenen en op nog wat andere plekken waar de zon niet schijnt. Dit tot verbazing van vriend L., die met hetzelfde optimisme was afgereisd, maar keurig droog voor het café De Boshut stond dat overigens gesloten bleek. Maar ook hij kreeg snel zijn deel. De laaghangende wolk motregen werd steeds dikker en na een uur was geen draad aan ons lijf meer droog. Overigens opmerkelijk hoe vreselijk nat je van slechts 0,2 mm neerslag kunt worden. Dit met de kanttekening dat de helft van de nattigheid vanaf de binnenkant komt. Nadat het hinderlijke regenjack toch echt onvermijdelijk is geworden begint langzaam en zeker het aan de binnenkant te broeien. Dit is het begin van de natte boel tussen fietser en regenjack. Daarna kan het regenjack niet meer uit, want dat is door alle nattigheid veel te koud,

Behalve de natte fietser is er nog de vieze fiets. Dus toen de fietsclub een fantastisch rondje zou gaan rijden hing een grijze wolk over het land. Ik wilde dolgraag. De optimist in mij dacht dus die nattigheid waait weer over. Dat was ook zo, maar het duurde meer dan twee uur voordat het zover was. Zelfs de zon kwam voorzichtig door, maar de wegen waren nat en in een groep spettert het behoorlijk. Het hoogtepunt was een niet te ontwijken vette modderplas, waarvan het peloton een soort vieze wolk maakte waar we dan zelf weer doorheen reden. Helaas, nu we het nodig hadden om weer schoon te worden regende het niet meer.

Gek genoeg is er één uitzondering op dit verhaal: de veldrijder. Dit zijn fietsers die – en dat is duidelijk te zien – voor hun plezier met hun mooie racefiets door de vieze modder gaan rijden en helemaal blij lijken te worden als het gaat regenen omdat de modder dan lekker gaat spetteren. En daar dan wereldkampioen in worden. Dat vind ik mooi, maar dan vraag ik me gelijk af, wat zouden die veldrijders eigenlijk doen bij mooi weer?

PS
Koersen in hondenweer. Milaan – San Remo in 2013, de natte Tour de France in 2011 en nog zoveel meer. De mooiste blijft Parijs – Roubaix waar Servais Knaven op 15 april 2001 op legendarische wijze de kasseien, de weergoden en het peloton de baas was. Zijn fiets heeft hij nooit meer schoongemaakt maar alleen laten opdrogen. De fiets staat op dit moment bij Rapha Cycle Club in Amsterdam. Leuk uitstapje voor als het regent.

Racefiets Servais Knaven @ Italiaanse Racefietsen

Het bericht Natte boel verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Picchio van Christian

0
0

IR presenteert de Picchio Special van Christian uit Enschedé. Deze rasechte Italiaan heeft een gemixte afmontage.

Picchio Special @ Italiaanse Racefietsen

Picchio Special @ Italiaanse Racefietsen Picchio Special @ Italiaanse Racefietsen Picchio Special @ Italiaanse Racefietsen Picchio Special @ Italiaanse Racefietsen

“Deze Picchio kocht ik in de zomer van 2014 bij een fietsenmaker in de buurt. Ik was op zoek naar racefiets die ik zowel voor de wintertrainingen als voor het woonwerkverkeer kon gebruiken. Achter in de winkel vond ik deze Picchio. In eerste instantie wilde de fietsenmaker de fiets niet aan me verkopen omdat de klant die hem had achtergelaten nog twijfelde tussen inruilen of de fiets weer meenemen. Na een paar keer informeren kon ik de fiets kopen.

Het is een model Special van Angelo Picchio uit Turijn. Het bouwjaar is waarschijnlijk 1980 als ik op de cranks afga. Oorspronkelijk was de hele fiets afgemonteerd met Campagnolo Super Record. De achterderailleur brak bij de tweede rit tijdens het schakelen af als gevolg van een oude valpartij. Van mijn fietsenmaker heb ik een periodecorrecte Suntour Vx gekregen. Deze heeft natuurlijk niet de uitstraling van een SR maar schakelt wel veel beter.

Voorts waren de oude remhendels al eens vervangen door aerodynamische. Zelf heb ik nog Shimano 600 barendshifters gemonteerd omdat ik deze Picchio Special ook gebruik om te trainen. Ik rijd nu 6speed geïndexeerd met een Suntour derailleur, Shimano shifters, een Regina freewheel en een Sedis ketting. Verder is alles aan de fiets nog van Campagnolo Record. Stuur- en pen zijn van 3t, de velgen voor draadbandjes zijn van Nisi (voor) en Campagnolo (achter).

Deze fiets was en wordt flink gebruikt en dat is te zien aan de (originele) lak. Wat bijzonder is aan de fietsen van Picchio zijn de ‘crimped’ Columbus buizen. Dit kennen we natuurlijk van Colnago maar Picchio ging nog een stapje verder door zowel de onderbuis, de zitbuis als voor- en achtervorken te ‘crimpen’. De fiets rijdt natuurlijk heerlijk ouderwets comfortabel. Met het 13/26 freewheel kan ik ook nog wat korte klimmetjes in het grensgebied aan. De framemaat is 60cm c-t en dat is precies mijn maat. Ik ben niet van plan nog iets te veranderen. Bijzondere details zijn tenslotte dat ik rechte Campagnolo snelspanners heb en de fiets twee linker buiscommandeurs had.”

Meer informatie

Het bericht De Picchio van Christian verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De reunie

0
0
Eindelijk was het dan zover. De langverwachte reunie van Fietsklup de Olijke Klimmers  (FOK). Op maandag 4 mei gingen we naar Grammont (ja zoekt u dat maar eens op). En we waren Alice, Guido, Kees en ik. Geen grote reunie, maar met meer als twee deelnemers mag het een reunie genoemd worden  (ja zoekt u dat maar eens op). Dat kwam omdat we in april 2007 met z’n vieren de Ronde van Vlaanderen hadden gereden vanuit een mooi huisje in Grammont en nu, acht jaar later, besloten we het nog eens dunnetjes over te doen.


Dus inpakken, plannen, welke fietsen, welke autoos, de fourage, de shirtjes en wegwezen. We reden met de auto van Kees met Alice en Kees, en de auto van Alice met Guido en ik. En dan de fietsen. Op en top super-Italiaans op een na. Alice haar lelieblanke Cinelli, Guido zijn trotse staalblauwe Gios. Henk zijn black-flame Colnago Asso en Kees, oh ja Kees had ook een fiets bij zich.

De eerste dag van onze tripjes – en we maken er nog al wat in een jaar! – is altijd een brooddag. Iedereen maakt zijn eigen brood. Ik altijd ei met spek, Guido ook. De andere dagen staat Kees achter de kachel, neuriend spaghetti te maken voor twee dagen. De overgebleven dag wordt besteed aan echte Belse fritten! De fritten-dag ging bijna fout, want te ver doorgereden. Pas na Turnhout streken we op de terugweg neer bij een Chinees-Belgische fritkot, maar heerlijk, heel veel en heel zout.

En dan het fietsen. Tja, daar hadden we wel pech. Want zowel de dinsdag als de woensdag waaide het met windkracht 17 door de Vlaamse Ardennen dat het een lust was en verging het de deelnemers aan de reunie omgekeerd evenredig die lust. Dan maar te voet de Muur van Grammont op. Ook leuk, want gedichten op de Muur en heerlijke Westmalle Dubbel in het gezellige kaffee het Hemelrijk boven op de Muur. Bovendien scheen wel de zon zodat we in het centrum nog een tweede (of was de vierde ?) trappist op het terras konden pakken.

Woensdag gingen we naar Oudenaarde, naar het Centrum Ronde van Vlaanderen, waar Guido op de hometrainer het record van Zwarte Peter (ja zoekt u dat maar eens op) lachend verbrak en natuurlijk in het kaffee wederom enkele smakelijke bruine jongens werden weggesloekt.

Op donderdag gingen de uniforme Angelin Travel Istria Croatia shirts (zie foto) bij FOK aan en werd een tocht gemaakt langs de Dender. Eerst naar Ninhove waar we op het terras, enfin dat kent u al, en vervolgens naar Denderleeuw alwaar we op het terras, enfin.

En toen helaas op vrijdagochtend weer naar huis. Die frites dus, tranen en kussen. Guido in de trein, de rest ontheemd achterlatend. De reunie van FOK was voorbij. Acht jaar wachten, tot in 2023 dus. U hoort hier nog meer van.

PS: Wat een Giro, wat een strijd, wat een spanning en tevens sensatie en wat kan Dzjoozee sauwelen als Opa Wuyts er niet bij is! Weg met de Tour!

reunie @ Italiaanse Racefietsen

Het bericht De reunie verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Eindklassement IR Giro poule 2015

0
0

Na drie weken strijd is het eindklassement van de IR Giro poule 2015 bekend. Allard Bakker (Team Bakker) haalde de meeste punten.

Giro 2015 @ Italiaanse Racefietsen

De volledige top 3:

1. Team Bakker (Allard Bakker)
2. TeunK (Teun Kooij)
3. Dspijker (Dany van Spijker)

Gefeliciteerd!

IR feliciteert Allard, Teun en Dany langs deze weg van harte met hun succes en de gewonnen prijs: het Handboek Tour de France van Michael Boogerd. Dit boek zal z.s.m. aan jullie toegestuurd worden.

Bedankt voor het meespelen!

Natuurlijk ook een bedankje naar alle overige 294 deelnemers aan de IR Giro poule voor het meespelen. IR kijkt nu al uit naar de IR Tour de France poule waarvoor je bij dezen ook alvast van harte uitgenodigd bent. We zien je te zijner tijd graag weer terug!

Het bericht Eindklassement IR Giro poule 2015 verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.


Miss juni 2015

0
0

Miss juni 2015 is er eentje voor de single speed fans onder ons: een vervaarlijk uitziende dame en haar Cinelli Vigorosa. Enjoy!

Miss juni 2015 @ Italiaanse Racefietsen
(Photo: “Ivy Audrain coming out of turn 4″  Marymoor Velodrome, Redmond, WA US.  Used by permission of Dennis Crane  www.dbcphoto.com)

Miss van de maand gemist?

Geen nood: je vindt ze allemaal in de rubriek Belle Donne op IR.

Nóg meer missen? Lees Bici & Donne!

Op Bici & Donne, het Flipboard e-magazine van IR over dames en hun Italiaanse racefietsen, kun je je gratis abonneren. Je kunt het – net als IR Magazine (ook gratis) – bekijken op al je mobiele apparaten of in je webbrowser.

Het bericht Miss juni 2015 verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Bianchi van Valerio

0
0

IR presenteert de Bianchi Folgore 1948 van Valerio Serrotti, een Italiaan die in Zwitserland woont. De fiets is afgemonteerd met Campagnolo.

Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen

Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen Bianchi Folgore 1948 van Valerio @ Italiaanse Racefietsen

“Ik heb de afgelopen drie jaren naar zo’n beauty gezocht. Ik heb de fiets in februari endelijk kunnen kopen. Het is een Bianchi Folgore 1948 met Campagnolo ‘doppia stecca’. De fiets is in originele staat. Ik wil er mee naar L’Eroica gaan in oktober.”

Meer informatie

Het bericht De Bianchi van Valerio verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Doe mee met de IR Tour poule!

0
0

In samenwerking met Scorito organiseert IR ook dit jaar weer de IR Tour poule. Je kunt gratis meedoen!

Doe ook mee met de IR Tour poule 2015!

 

Heb je ook zin om met de IR Tour poule mee te spelen? Je kunt gratis deelnemen. De uitgebreide speluitleg vind je op de website van Scorito.

Let op: je team van 16 tot 20 renners moet uiterlijk om 4 juli 2015 om 14:00 uur samengesteld zijn. Doe je dit niet, dan kun je niet meer meespelen!

Laat zien hoe groot jouw wielerkennis is!

Ja, ik doe mee!

(Wat!? Geen prijs? Nee inderdaad, geen prijs. We hanteren het motto: Meedoen Is Belangrijker Dan Winnen (#mibdw). Je speelt om het spel en niet om de knikkers!)

Het bericht Doe mee met de IR Tour poule! verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Bottecchia van Michel

0
0

IR presenteert de Bottecchia van IR lezer Michel. De fiets, een 8avio uit 2013, is afgemonteerd met Campagnolo.
Bottecchia van Michel @ Italiaanse Racefietsen
“Na te zijn begonnen op stalen Koga FullPro uit 1989, die nu dienst doet als pekelfiets, in 2013 op zoek gegaan naar een wat nieuwer model. Uiteindelijk mede via deze prachtige site uitgekomen bij Bottecchia, specifieker een Bottecchia 8avio (model 2013). Een merk met historie en een frame met een mooie lijn erin.

Hij is opgebouwd door D-Cycling uit Donryp. Wat nog op het wensenlijstje staat zijn een setje Neutron Ultra’s. Maar ook met de huidige wielen zeer tevreden over de fiets!”

Specificaties
  • Campagnolo Centaur (black) 10-speed 39/53 en 12-27
  • Fulcrum Racing 5
  • Deda Zero 100 stuur en stuurpen
  • Deda RS01 zadelpen
  • Selle San Marco Ponza
Meer informatie

Het bericht De Bottecchia van Michel verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

De Univer van Freddy

0
0

IR presenteert de Univer van Freddy Deschuymere uit West Vlaanderen. Het handgemaakte frame is afgemonteerd met Campagnolo.

Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen

Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen Univer van Freddy Deschuymere @ Italiaanse Racefietsen

“Univer is een gerenomeerd Italiaans fietsbouwer, maakte zelfs de top fietsen voor Willier (o.a. wereldkampioen fiets Ballan). Ik heb het kader laten spuiten in België (Frank Hoste), ontwerp Maertens World Champion, als ode aan Freddy Maertens vanwege zijn twee wereldtitels in Ostuni en Praag.

De afmontage bestaat uit Campagnolo Super Record, zadelpen Campagnolo carbon, wielen Campagnolo Shamal Ultra en zadel Fizik. De fiets is heel direct, stuurt haarfijn, accelereert geweldig en is comfortabel.”

Specificaties
  • Merk: Univer Telai Italia
  • Bouwjaar 2014 aangekocht 2014
  • Kader 1K carbon hand made by Univer
Meer informatie

Naschrift van de redactie:

Helaas heeft IR vernomen dat Freddy vóór plaatsing van zijn fiets in deze rubriek onverwacht is komen te overlijden. IR wenst alle nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Het bericht De Univer van Freddy verscheen eerst op Italiaanse Racefietsen.

Viewing all 1580 articles
Browse latest View live